SYROS RACE 2012

SYROS RACE 2012

Την Τετάρτη, 29 Αυγούστου έπεσε η αυλαία για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης για το έτος 2012 με την τελετή απονομής επάθλων.

Για τη φετινή χρονιά το Πανελλήνιο διεξήχθη παράλληλα με το Syros Race.

Η Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της ΕΙΟ σε συνεργασία με το Ναυτικό Όμιλο Σύρου και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κατάφεραν να ολοκληρώσουν το Πρωτάθλημα παρ’ όλες τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν κυρίως λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Το σύνολο των συμμετοχών, για όλες τις κατηγορίες, έφτασαν τις 32, 11 σκάφη στην κατηγορία ORCi, 9 στην κατηγορία IRC και 12 στην κατηγορία ORC Club. Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα συμμετείχαν μόνο οι δύο πρώτες κατηγορίες (ORCi και IRC), ενώ τα σκάφη της κατηγορίας ORC Club συμμετείχαν μόνο στο Syros Race.

Η συγκέντρωση κυβερνητών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24/8 στο εντευκτήριο του Ν.Ο.Σύρου όπου και δόθηκαν οι τελευταίες οδηγίες και διευκρινήσεις από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αγώνων κ. Κλείδωνα, προς τα πληρώματα που θα συμμετείχαν στον αγώνα.

Όσον αφορά στο αγωνιστικό μέρος και στην πρώτη ημέρα των αγώνων το Σάββατο 25/8 ο Βοριάς ήταν από το πρωί δυνατός και τα πληρώματα ξεκίνησαν από νωρίς τις εργασίες στα σκάφη τους ώστε να είναι προετοιμασμένοι για τις δύσκολες συνθήκες που θα αντιμετώπιζαν Ο άνεμος συχνά ξεπερνούσε σε ένταση τους 30 κόμβους και δεν έδειχνε να εξασθενεί μέχρι το μεσημέρι που ήταν προγραμματισμένες οι ιστιοδρομίες. Στις 14:00 δόθηκε η εκκίνηση για την 1η Ιστιοδρομία της κατηγορίας ORC Club η οποία αποτελούταν από μία παράκτια διαδρομή. Στη συνέχεια δόθηκαν διαδοχικά οι εκκινήσεις για τις κατηγορίες ORCi και IRC οι οποίες αγωνίστηκαν σε όρτσα-πρύμα διαδρομή. Η Επιτροπή Αγώνων εκμεταλλεύτηκε την ικανοποιητική ένταση ανέμου και κατάφερε να πραγματοποιήσει τρεις ιστιοδρομίες για κάθε μία από τις κατηγορίες.

Για την κατηγορία ORCi το Meliti ΙV έκανε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα τερματίζοντας και στις 3 ιστιοδρομίες πρώτο, μπροστά από το Aristofani που μετά από την ολοκλήρωση της 1ης ημέρας βρισκόταν στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης και στην τρίτη θέση το Granma X από τη Θεσσαλονίκη.

Στην IRC κατηγορία, το Jinetera ήταν στην πρώτη θέση της γενικής με το Baximus Engaia δεύτερο και το Oxygonon τρίτο.

Για την κατηγορία ORC Club νικητής της παράκτιας διαδρομής ήταν το σκάφος Avantes.

Η δεύτερη ημέρα των αγώνων περιελάμβανε μία offshore διαδρομή με εκκίνηση έξω από το λιμάνι της Ερμούπολης και αφού τα σκάφη καβατζάρανε σημαδούρα νότια της Μυκόνου θα κατέληγαν πάλι στην είσοδο του λιμανιού της Ερμούπολης για τερματισμό.

Ο άνεμος ήταν αρκετά εξασθενημένος και ενώ δόθηκε η πρώτη εκκίνηση, η επιτροπή αναγκάστηκε να διακόψει την κούρσα και να γυρίσει τα σκάφη πίσω, αφού αρκετή ώρα μετά την εκκίνηση βρίσκονταν μόλις μερικά μέτρα μακριά. Τελικά η εκκίνηση στήθηκε ξανά λίγα μέτρα πιο πάνω που ο άνεμος ήταν πιο στρωμένος και κατάλληλος για να γίνει η κούρσα.

Πρώτα ξεκίνησαν τα ORCi και στη συνέχεια ακολούθησαν τα IRC και τα ORC Club. Ο στόλος κατευθύνθηκε προς τη Δήλο με σκοπό να περάσει το νησί από τη νότια μεριά και να κατευθυνθεί προς την παραλία Paradise της Μυκόνου. Δυστυχώς όμως όσο τα σκάφη πλησίαζαν στη Δήλο ο άνεμος γινόταν όλο και πιο λίγος μέχρι που κάποια στιγμή ήταν ανύπαρκτος.

Μετά από πολλές αλλαγές πανιών και πορείας τα πρώτα σκάφη κατάφεραν να μπουν στο στενό Δήλου–Μυκόνου όπου ο άνεμος ήταν αρκετά ενισχυμένος στους 20 περίπου κόμβους και να ταξιδέψουν όρτσα προς τη σημαδούρα. Πρώτο πέρασε το σκάφος Meliti IV με το Jinetera να ακολουθεί λίγα μέτρα πιο πίσω. Στη συνέχεια ακολούθησαν και τα υπόλοιπα σκάφη βιράροντας τα μπαλόνια τους ένα-ένα και κατευθυνόμενοι προς την βόρεια μεριά της Δήλου αυτή τη φορά.

Ο άνεμος δυστυχώς για άλλη μια φορά έπεσε δραματικά και τα τελευταία 10 ναυτικά μίλια ήταν βασανιστικά για τα σκάφη τα οποία κατάφεραν να τερματίσουν με τη δύση του ηλίου στο λιμάνι της Ερμούπολης.

Τα αποτελέσματα και για τις τρεις κατηγορίες μετά την ολοκλήρωση και της 2ης ημέρας είχαν ως εξής.

ORCiIRCORC Club
1o ARISTOFANI1o BAXIMUS ENGAIA1o QUASAR
2o ARISTOTELIS2o MELX II ΕΨΑ2o AVANTES
3o MELITI IV3o JINETERA3o IPSIPILI AEGEAS YACHTING

Την Τρίτη ημέρα της διοργάνωσης οι δυσοίωνες προγνώσεις για πλήρη έλλειψη ανέμου τελικά επιβεβαιώθηκαν. Παρόλα αυτά ή Επιτροπή Αγώνων ήταν από νωρίς το πρωί σε ετοιμότητα να δώσει εκκίνηση κάνοντας άπειρες μετρήσεις της έντασης και της διεύθυνσης του ανέμου στο στίβο των αγώνων. Οι προσπάθειες δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα αφού ο άνεμος δεν έκανε την εμφάνισή του με ικανοποιητική ένταση, σε εύλογο χρόνο, προκειμένου να είναι δυνατή η διεξαγωγή ιστιοδρομιών. Τελικά στις 16:30 η Επιτροπή Αγώνων αποφάσισε την ολοκλήρωση της 3ης ημέρας αναβάλλοντας όλες τις ιστιοδρομίες που είχαν προγραμματιστεί.

Όλα τα πληρώματα πλέον ανάμεναν με αγωνία την τέταρτη και τελευταία ημέρα για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα προκειμένου να βελτιώσουν τη θέση του στη γενική βαθμολογία.

Το σκηνικό του πρωινού της Τρίτης 28/8 ήταν το ακριβώς αντίθετο από αυτό της προηγούμενης ημέρας. Η ένταση του ανέμου ήταν σταθερά πάνω από 28 κόμβους φτάνοντας στις σπιλιάδες ακόμη και τους 44.

Η επιτροπή αγώνων αποφάσισε να σηκώσει την σημαία της αναβολής και να κρατήσει τα σκάφη στο λιμάνι, περιμένοντας τον άνεμο να πέσει. Τελικά μετά από αρκετές ώρες αναμονής πήραν την απόφαση να δώσουν τη λήξη της ημέρας και παράλληλα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Αυτό σήμαινε πως τα αποτελέσματα παραμείναν τα ίδια, με τρεις ιστιοδρομίες όρτσα-πρύμα και το μεγάλο offshore ολοκληρωμένα.

Έτσι στην ORCi κατηγορία Πανελλήνιος Πρωταθλητής και νικητής του Syros Race για το 2012 είναι το σκάφος Aristofani με κυβερνήτη τον Νικόλαο Σινούρη. Η ομάδα έδειξε να είναι αρκετά ικανοποιημένη με την επίδοσή της έχοντας τρέξει αρκετούς διεθνής αγώνες φέτος και έχοντας το Πανελλήνιο ως απώτερο σκοπό του. Δεύτερο τερμάτισε το Aristotelis με πλήρωμα τους φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μπροστά από το Meliti IV του Γιώργου Ανδρεάδη που πήρε την τρίτη θέση.

Στην IRC κατηγορία πρώτο και για τις δύο διοργανώσεις είναι το σκάφος Baximus Engaia από τον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης και κυβερνήτη τον Θανάση Μπαξεβάνη, μπροστά από το Melx II ΕΨΑ του Σταύρου Παπαγιανόπουλου στη δεύτερη θέση και το Jinetera του Θάνου Ανδρόνικου στην τρίτη.

Για την κατηγορία ORC Club η οποία συμμετέχει μόνο στο Syros Race απέμενε μία ακόμη ιστιοδρομία για να ολοκληρωθεί η διοργάνωση και η οποία πραγματοποιήθηκε της Τετάρτη 29/8 η οποία είχε υπήρχε στο ως εφεδρική ημέρα σε περίπτωση που δεν είχαν πραγματοποιηθεί ο απαιτούμενος αριθμός ιστιοδρομιών για το Πανελλήνιο ή για το Syros Race.

Έτσι Η πέμπτη και τελευταία ημέρα του Syros Race περιελάμβανε μία μόνο παράκτια ιστιοδρομία για την κατηγορία ORC Club. Το μελτέμι ήταν ελαφρώς εξασθενημένο κάτι που επέτρεψε στην επιτροπή αγώνων να ξεκινήσει την ιστιοδρομία, μέσα από το λιμάνι της Ερμούπολης αφού το δυνατό κύμα απ’ έξω ήταν απαγορευτικό για να στηθεί η εκκίνηση.

Το σκάφος Ipsipili Aegeas Yachting ξεκίνησε καλύτερα από τον υπόλοιπο στόλο αποφασίζοντας τελευταία στιγμή πάνω στην εκκίνηση να αλλάξει πορεία και να ξεκινήσει δεξήνεμο αναγκάζοντας το Quasar και το Ivahnoe να περάσουν πίσω του αριστερήνεμα. Πολύ γρήγορα τα σκάφη κατευθύνθηκαν έξω από το λιμάνι και ποδίσαν νότια με προορισμό την παραλία του Φοίνικα όπου θα περνάγανε από σημείο στροφής και θα επέστρεφαν πίσω στην Ερμούπολη για να τερματίσουν.

Τελικά ο αέρας δυνάμωνε όσο πέρναγε η ώρα και η επιτροπή αποφάσισε να τερματίσει τον αγώνα στο Φοίνικα για να μην ταλαιπωρήσει τους ιστιοπλόους με τη δύσκολη επιστροφή. Στην γενική κατάταξη το Quasar μετά τη δεύτερη θέση σ’ αυτή την κούρσα κατάφερε να σκαρφαλώσει στην κορυφή, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το Ipsipili Aegeas Yachting και στην τρίτη το Aethra.

Το βράδυ ακολούθησε η απονομή των επάθλων και για τις τρεις κατηγορίες με τα πληρώματα να παραλαμβάνουν τα βραβεία τους για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και το Syros Race παράλληλα.

Επίσης στους 1ους Πανελληνιονίκες για τις κατηγορίες ORCi και IRC απονεμήθηκαν τα επαμειβόμενα έπαθλα που αθλοθετεί η Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της ΕΙΟ εις μνήμη των Ηλία Καρώνη και Σάββα Γεωργίου.

Στη συνέχεια ακολούθησε ζωντανή μουσική και χορός για να γιορτάσουν όλοι οι συμμετέχοντες τη λήξη ενός επιτυχημένου αγώνα και τη λήξη της θερινής αγωνιστικής περιόδου.